Özel Bursa Teknoloji Fen Koleji

Verd-e

Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atış : Türkiye’de Bir İlki Başardık.

Özel Teknoloji Fen Koleji Yönetim Kurulu Başkanı M. Naci Atış, iş adamlarını ağırladı. Atış, "TÜBİTAK’tan aldığımız görsel tasarım kategorisindeki birincilik ödülü bu başarıyı taçlandırıyor. Teknoloji Fen Koleji Bursa’da değil, Türkiye’de bir ilki başarmıştır" dedi.

Sanayici ve iş adamlarına okulu gezdiren Özel Teknoloji Fen Koleji Yönetim Kurulu Başkanı M. Naci Atış, bölümler ve okul hakkında tek tek bilgi verdi. Atış, 25 yıllık birikimle, güçlü ve sağlam kadrosuyla her geçen gün daha da güçlenerek fark oluşturmak adına çalışıp, öğrencilerine en iyi şekilde hizmet vermeye devam ettiklerini belirtti. 50’ye yakın laboratuvar, atölye ve özel çalışma ortamıyla eğitimin temellerini teknoloji ve fen üzerine kurduklarını dile getiren Naci Atış, “Mutlu çocuk, mutlu veli ve huzurlu öğretmen hedefi ile çıktığımız bu yolda, geçmişten gelen birikimimizle emin adımlarla ilerliyoruz. Eğitim-öğretim hayatını sürdüren öğrencilerimizin, velilerimizin ve öğretmenlerimizin yüzlerinde gördüğümüz mutluluk bizim için çok değerli. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu özgüveni sağlam, etik değerlere önem veren, matematik zekâsını iyi kullanan, yabancı dile ve yazılım bilgisine hâkim nesiller yetiştirmek için gayret ediyor, büyük ağaçların büyük köklerle yetiştiğini biliyor ve bu bilinçle çocuklarımızı sağlam köklerle başarılı ve mutlu bir geleceğe hazırlıyoruz” şeklinde konuştu.

Bugünün çocuklarının yeni bir dünyaya doğduğunu belirten Atış, “Bu yeni dünyada teknolojiyle iç içe yaşayarak sürekli kodlayan bir ortama maruz kalıyorlar. Çocuklarımızı ‘kodlanan’ olmaktan kurtarıp, hayata yön veren ve teknolojiler geliştiren bir nesil yetiştirmek hedefiyle yola çıktık. Bunun yolu da yine teknolojiden geçiyor. Hedefimiz çocuklarımızı, içine doğdukları zamana göre yetiştirip geleceğe hazırlamak. Bu hedefle her detayın üzerinde titizlikle duruyoruz. Öğrencilerimizi, onların istek ve becerileri doğrultusunda yönlendiriyoruz. Proje tabanlı eğitime öncelik veriyoruz. Okulumuzdaki laboratuvar ve atölyelere dersliklerden daha fazla önem veriyoruz. Çünkü biliyoruz ki sınıf ortamında verilen eğitim artık yeterli değil. Öğrencilerimizi bir birey olarak görüyor ve düşüncelerine fikirlerine duygularına kulak veriyoruz. Tüm bu yaklaşımın meyvesini de mutlu öğrencilerle, ödüllü projelerimizle topluyoruz” dedi.

Yönetim Kurulu Başkanı M. Naci Atış, TÜBİTAK tarafından TEKNOFEST kapsamında bu yıl 16’ncısı düzenlenen TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araçlar Yarışları’na katılan ilk kolej olduklarını ve öğrencilerinin ürettiği elektrikli otomobil projesi Verd-e Görsel Tasarım birinciliğine lâyık görüldüğünü söyledi. Atış, “Bu ödül bizim 25 senelik eğitim hayatımızın bir meyvesidir. Birincilik ödülü alan liseli öğrencilerimizin şahsında emeği geçen çaycımızdan hizmetlimize, bilgi işlemcimizden kurumsal iletişimcimize, satın almadan muhasebemize, öğretmenlerimizden müdürlerimize, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, kutluyorum. Ödülü Bursa’ya, Bursalılara armağan ediyorum” diye konuştu.

 

2235

Verd-e Elektrikli Otomobile Rektörden Yakın İlgi

Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren BUTGEM ve Türkiye Elektrikli Hibrit Araçlar Derneği (TEHAD), imzaladıkları iş birliği protokolünden sonra ÖZEL TEKNOLOJİ FEN KOLEJİ ÖĞRENCILERİNİN ürettiği ve TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışında “Görsel Tasarım” ödülünü alan elektrikli otomobilleri Verd-e’yi yakından incelediler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz aylarda temeli atılan yerli otomobil fabrikası TOGG, Bursalı öğrencilerin ufkunu genişletti. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından, TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında bu yıl 16’ncısı tertip edilen TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’nda Özel Teknoloji Fen Koleji öğrencilerinin ürettiği elektrikli otomobil Verd-e, en iyi görsel tasarım ödülünü almıştı.

İmzalanan protokol sonrasında Elektrikli otomobil Verd-e ile özel olarak ilgilenen Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, “ Lise öğrencilerinin böyle bir projede yer alması bizleri çok mutlu etti. Özel Teknoloji Fen Koleji öğrencilerini başarılarından dolayı kutlarım” diye konuştu.

BUÜ, BUTGEM ve TEHAD arasında otomotiv tedarik zinciri için yerlileştirme, teknoloji, kapasite ve insan kaynağı geliştirme amaçlarıyla imzalanan işbirliği protokolünde konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, “Türkiye için çok önemli olan bir protokole imza attık. Geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin Otomobili TOGG’un üretiminde görev alacak teknik elemanlarını yetiştirmek üzere teşebbüse geçen ve Teknik Bilimler MYO bünyesinde iki yıllık bir program açan Türkiye’nin ilk üniversitesi olduk. Üniversite bünyesinde oluşturduğumuz Otomotiv Girişim Grubu olarak da ayda bir kez toplanarak çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Özel Teknoloji Fen Koleji öğrencilerinin tasarladığı “Verd-e” isimli elektrikli aracı inceleyen BTSO ve BUTGEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, TEHAD Başkanı Berkan Bayram, BUÜ TBMYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan öğrencilerle sohbet ederek araç hakkında detaylı bilgi aldılar.

VERD-E’NİN BAŞARISI DOĞRU YOLDA OLDUĞUMUZUN KANITI

Uludağ Üniversite’sinde düzenlenen protokolde konuşan Özel Bursa Teknoloji Fen Koleji Lise Eğitim Koordinatörü Önder Özdemir, “Öğrencilerimizin elektrikli otomobil projesi ile karşımıza gelmesi bizleri oldukça heyecanlandırdı. Kendilerine güvenmeleri ve projeye olan inançlarını hiçbir zaman kaybetmemeleri ve ilk defa lise öğrencileri olarak katıldıkları yarıştan “Görsel Tasarım” ödülü alarak dönmeleri, kurum olarak doğru yolda olduğumuzun bizlere en büyük kanıtıdır” dedi.

Teknoloji Fen Racing Team ekibi olarak uzun süredir bu proje üzerinde uğraştıklarını belirten Teknoloji Fen Koleji 12.sınıf öğrencisi Utku Cebeci, “Hayalimizin gerçeğe dönüştüğünü görmek ve en önemlisi ilk defa katıldığımız yarıştan ödül alarak dönmemiz bizleri çok mutlu etti. Aracımızın tasarımı salgın sürecine denk geldi fakat vazgeçmeden çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ettik. Yarış sonunda bir yıllık emeğimizin karşılığını aldık.  Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Gökhan Ekrem Üstün den, Mühendislik Fakültesi akademisyenlerinden ve öğrencilerinden aldığımız destek ve onların da bize inanmaları, bizlere daha da motivasyon sağladı. Başarılarımızın devam etmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bize inanarak hayallerimizin gerçeğe dönüşmesi için her türlü desteği sağlayan okulumuz Yönetim Kuruluna ve öğretmenlerimize çok teşekkür ederiz” dedi.

2234

Bursa’da TOGG’dan İlham Alan Liseli Gençlere TÜBİTAK’tan Ödül

Bursalı lise öğrencileri üretti! TOGG’a rakip geliyor.

Bursa’da Teknoloji Fen Koleji ve üniversite öğrencilerinin geliştirdiği "Verd-e" adlı elektrikli araç, TÜBİTAK Efficiency Challenge Yarışması’nda en iyi görsel tasarım ödülü aldı. Elektrikli aracı geliştiren öğrenciler için öğrenim gördükleri okulda kutlama yapılıp madalya töreni düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz aylarda temeli atılan yerli otomobil fabrikası TOGG, Bursalı öğrencilerin ufkunu genişletti. Bugüne kadar elektronik alanda birçok yeniliğe imza atan liseli gençler, artık baş başa verdikleri üniversiteli abi ve ablalarıyla kendi arabalarını bile üretebilecekleri hedeflere yelken açtı. 

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından, TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında bu yıl 16’ncısı tertip edilen TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları için Bursa’dan alkışlar eşliğinde uğurlanan Verd-e, yarışmada en iyi görsel tasarım ödülünü aldı.

Teknoloji Fen Koleji öğrencileri ile özel olarak ilgilenen Türkiye’nin ilk yerli ve insansız hava aracı üreticisi Selçuk BAYRAKTAR, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK başarılarından dolayı öğrencileri tebrik etti.

TÜBİTAK tarafından uluslararası çapta 16’ncısı düzenlenen alternatif enerjili araç yarışları bin 500 öğrencinin iştirakiyle İzmit Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirildi. Üç günlük teknik kontrollerin ardından yarışmaya katılmaya hak kazanan Teknoloji Fen Racing Team, ilk defa lise öğrencilerinin yer aldığı takım olarak yarışmaya damgasını vurdu.

İşte lise öğrencilerinin tasarladığı SUV araç

Lise ve üniversite öğrencilerinin ortak tasarladığı tasarımıyla göze hoş gelen SUV, 90 kilometre hızla yaklaşık 100 kilometre mesafeyi kat edebiliyor. Şebekeden direk olarak 5 ile 6 saat içerisinde bataryalarını yüzde yüz şarj edebilen otomobil, hızlı şarj teknoloji sayesine ise 1 saat gibi kısa bir sürede de şarj edilebiliyor.
Uzun süredir bu proje üzerinde uğraştıklarının belirten Teknoloji Fen Koleji 12. sınıf öğrencisi Emir Hamdemirci, "Hayalimizin gerçeğe dönüştüğünü görmek ve en önemlisi ilk defa katıldığımız yarıştan ödül alarak dönmek bizleri çok mutlu etti. Aracımızın tasarımı salgın sürecine denk geldi fakat vazgeçmeden çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ettik. Bugün burada bir yıllık emeğimizin karşılığını aldık. Önümüzdeki yarış için şimdiden çalışmaya başlayarak yeni ürünümüzü ortaya çıkaracağız. Başarılarımızın devam etmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bize inanarak hayallerimizin gerçeğe dönüşmesi için gereken her türlü desteği sağlayan okulumuz Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdulvahap Atış a çok teşekkür ederiz" dedi.

Gurur bütün Bursa’nın

Özel Teknoloji Fen Koleji Yönetim Kurulu Başkanı M. Naci ATIŞ “Bu ödül bizim 25 senelik eğitim hayatımızın bir meyvesidir. 1995 yılında Bursa’da kurucusu olduğum Kültür Dershaneleri olarak eğitim faaliyetine başladığımızda işin buralara geleceğini ben tahmin ediyordum. 2002 yılında eğitime okulumuzu da kattık. 2016 yılında ise artık bir üst kademeye, yani hem Türkiye’nin hem de dünyanın geleceği olan teknoloji eğitimine geçmemiz gerektiğinin farkına vardık. 2017’den itibaren Teknoloji Fen Koleji olarak hummalı bir şekilde çalışmalarımızı sürdürdük. Öğrencilerimize bilgiyi ezberletip, sınav kazandırmak yerine; bilgiyi kullanmasını, bilgiyi üretmesini öğretmeye başladık. Şunu söylemeye çalışıyorum, Teknoloji Fen Koleji olarak öğrencilerimizi sadece sınava değil, hayata hazırlıyoruz. 6 yaşında hazırlık sınıfındaki öğrencimiz mutfak atölyesinde yemek pişirmeyi öğreniyor. İlkokul öğrencimiz ahşap atölyesinde el arabası yapıyor. Ortaokul öğrencimiz tekstil atölyesinde kumaş dokunmasını görüyor. Lise öğrencimiz ise elektrikli araba üreterek yerli otomobil TOGG’a rakip olma hedefini yakalıyor. Sözün özü TÜBİTAK’tan aldığımız Görsel Tasarım kategorisindeki 1. lik ödülü bu başarıyı taçlandırıyor. Teknoloji Fen Koleji Bursa’da değil, Türkiye’de bir ilki başarmıştır. Bu başarıda gece 2’lere kadar çalışarak en büyük hisseye sahip olan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız A.Vahap ATIŞ’a, Uludağ Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğretim üyeleri ve talebelerine teşekkür ediyorum. 1.lik ödülü alan liseli öğrencilerimizin şahsında emeği geçen çaycımızdan hizmetlimize, bilgi işlemcimizden fotokopicimize, satın almadan muhasebemize, öğretmenlerimizden müdürlerimize, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, kutluyorum. Ödülü Bursa’ya, Bursalılara armağan ediyorum.“

 

 

2233

"Teknoloji Fen Racing Team" Görsel Tasarım Ödülünün Sahibi Oldu.

Teknoloji Fen Racing Team, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumunun (TÜBİTAK) düzenlediği “Efficiency Challenge” yarışmasına katılarak “Görsel Tasarım” ödülünü kazandı.

Eğitim modelini “Bilgiyi üretme ve bilgiye rehberlik eden” bir okul olarak belirleyen Özel Teknoloji Fen Koleji, aynı zaman da hayalleri farklı kılan bir okul olduğunu yarışma da elde ettikleri ödül ile bir kez daha kanıtladı. “Dene-yaşa-keşfet-bilgiyi kalıcı kıl” modeliyle lise öğrencilerinin hayallerinin gerçeğe dönüştüğü elektrikli otomobil projesi Verd-e,  bir yıllık emeğin ardından katıldıkları ilk sene Özel Teknoloji Fen Koleji’ne “Görsel Tasarım” ödülünü kazandırdı.

TÜBİTAK tarafından uluslararası düzeyde 16’ncısı düzenlenen alternatif enerjili araç yarışları bin 500 öğrencinin katılımıyla İzmit Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirildi. Üç günlük teknik kontrollerin ardından yarışmaya katılmaya hak kazanan Teknoloji Fen Racing Team, ilk defa lise öğrencilerinin yer aldığı takım olarak yarışmaya damgasını vurdu.

Geleceğin en önemli unsurlarından olan elektrikli araçlar üzerine bir yarışmada Görsel Tasarım ödülü elde ettikleri için mutluluk duyduklarını dile getiren Özel Teknoloji Fen Koleji 12.sınıf öğrencisi Utku Cebeci, “Hayalimizin gerçeğe dönüştüğünü görmek ve en önemlisi ilk defa katıldığımız yarıştan ödül alarak dönmek bizleri çok mutlu etti. Aracımızın tasarımı salgın sürecine denk geldi fakat vazgeçmeden çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ettik. Bugün burada bir yıllık emeğimizin karşılığını aldık. Önümüzdeki yarış için şimdiden çalışmaya başlayarak yeni ürünümüzü ortaya çıkaracağız. Başarılarımızın devam etmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bize inanarak hayallerimizin gerçeğe dönüşmesi için gereken her türlü desteği sağlayan okulumuz Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdulvahap Atış’a çok teşekkür ederiz” dedi.

2245

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Elektrikli Aracımız Verd-e ile

Teknoloji Fen Koleji Racing Team, TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarının 4.gününde TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ı ağırladı.

Özel Teknoloji Fen Koleji lise öğrencileri ile sohbet eden Prof. Dr. Hasan Mandal, elektrikli aracımız Verd-e hakkında detaylı bilgi alarak öğrencilerimizin heyecanına ortak oldu.

İstanbul Park’ta devam edecek yarışmanın son gününde yarışmayı ve yarışmacıları ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank ve Bakan Yardımcısı M. Fatih Kaçır, “Teknoloji Fen Racing Team” takımımızın elektrikli aracını yakından inceledi. “Gençlerin azmi, çabası ve inancı geleceğin gücünü gösteriyor. Lise öğrencilerini bu projenin mimari olarak görmek, Milli Teknoloji Hamlesinin gençlerimizle yükseleceğini en belirgin göstergesidir" diye konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank, öğrencilerimizi tebrik etmeyi ihmal etmedi.

Türkiye nin ilk yerli üretim S/İHA Sistemi Baykar Bayraktar TB2 nin mimarı, Baykar Savunma Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın Selçuk Bayraktar, öğrencilerimizi tebrik ederek aracımız Verd-e hakkında detaylı bilgi aldı.

2244

Elektrikli Araçlar Yarışına Katılan İlk Lise Olarak Tarihe Adımızı Yazdırdık.

Özel Teknoloji Fen Koleji Elektrikli Aracı Verd-e, TÜBİTAK teknik kontrollerinden geçerek yarışa katılmaya hak kazandı. 

Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarında, teknik kontrollerden geçerek yarışmaya hak kazanan Özel Teknoloji Fen Koleji Elektrikli Aracı Verd-e, 4-5 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek yarışlarda final yarışı için kıyasıya mücadele edecek. 6 Eylül Pazar günü İntercity İstanbul Park’ta devam edecek Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarında, öğrencilerimize Teknoloji Fen ailesi olarak başarılar dileriz.

2243

Teknoloji Fen Koleji Öğrencileri VERD-E ile Bir İlke Daha İmza Attı.

TÜBİTAK tarafından organize edilen ve üniversite öğrencilerinin kendi yaptıkları araçlar ile yarıştıkları ve bu yıl 16.ncısı düzenlenen, Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları, Kocaeli’nde başladı.

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirilen, 5 Eylül Cumartesi günü final etaplarıyla sona erecek yarış programı, takımların kayıtlarının alınması ve teknik kontrollerle başladı.

Elektrikli Araçları Yarışında, Özel Teknoloji Fen Koleji lise öğrencilerinin de yer aldığı takım olan “Teknoloji Fen Racing Team”, bir ilke imza atarak yarışmaya damgasını vurdu.  

Program kapsamında 1-4 Eylül tarihlerini teknik kontrollerle geçirecek ekipler, piste ilk olarak 4 Eylül Cuma saat 16.00 da elektromobil ve hidromobil birinci final yarışı ilk etabı için çıkacaktır. Son yarışma ve etabın yapılacağı 5 Eylül Cumartesi saat 14.00 sonrası Formula Park’ta devam edecek olan yarışmada, takımlar, araçlarını 6 Eylül Pazar günü Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile Tübitak Başkanı’nın katılımı ile Intercity İstanbul Park’ta sergileyecekler.

2240

Bursa’da Öğrencilerin Ürettiği Elektrikli Araç: Verd-e

Verd-e

Kanal D Ana Haber Bülteni

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından üretilen yerli otomobil, sahip olduğu üstün özellikler ile şimdiden oldukça merak uyandırdı.

Bursa nın Gemlik ilçesine kurulacak fabrikada üretilecek yerli otomobiller, Bursalı öğrencilere de ilham kaynağı oldu.

Bursa da lise ve üniversite öğrencileri, "Verd-e" isimli yeni bir elektrikli araç üretti.

Tasarımından ekonomik ulaşım imkanına kadar birçok ayrıntı üzerinde titizlikle çalışan öğrenciler, geliştirdikleri aracı bu yıl 16. kez yapılacak TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’na alkışlarla uğurladı.

100 KİLOMETRE MESAFE GİDEBİLİYOR

Lise ve üniversite öğrencilerinin geliştirdiği elektrikli araç, 90 kilometre hızla yaklaşık 100 kilometre mesafeyi katedebiliyor. Şebekeden direkt olarak 5 ile 6 saat içerisinde bataryalarını yüzde yüz şarj edebilen otomobil, hızlı şarj teknolojisi sayesinde ise yarım saat gibi kısa bir sürede şarj edilebiliyor.

"TÜRKİYE NİN İKİNCİ ELEKTRİKLİ ARACI OLACAK"

Uzun süredir bu proje üzerinde uğraştıklarının belirten 12. sınıf öğrencisi Emirhan Demirci, “Üniversiteli ağabey ve ablalarımızla birlikte projenin sonuna geldik. Bugün de yola çıkıp yarışa katılacağız. İleride Türkiye nin yerli otomobil üretiminde yer almayı arzu ediyorum. Ancak bu araç da kendi başına Türkiye de ikinci bir elektrikli otomobil olarak kabul görür.” ifadelerini kullandı.

"DÜNYA ELEKTRİKLİ ARACA GEÇECEK"

Uzun bir süredir Uludağ Üniversitesi topluluğu olarak elektrikli araç üretimi için çalışmalar yaptıklarını belirten elektrik elektronik mühendisliği öğrencisi Begüm Hatice Yılmaz, “Liseli arkadaşlarımız böyle bir otomobil üretmek istediler. Bizler de onların hayallerine yardımcı olmak istedik. Gelecekte artık benzinli araç kalmayacak. Dünya elektrikli araca geçecek.

Türkiye de otomobil üretimine elektrik olarak başladı. Özellikle TOGG fabrikasının açılması bizim için çok güzel. Yarışmalara katılarak böyle kendimizi Türkiye yi, Bursa yı daha ilerilere taşıyabiliriz.” diye konuştu.

YARIŞMA 1-6 EYLÜL DE İZMİT TE

Lise Eğitim Koordinatörü Önder Özdemir, söz konusu yarışmanın 1-6 Eylül tarihlerinde TOSFED İzmit Körfez Yarış Pisti nde gerçekleşeceğini hatırlatarak,  "Biz burada öğrencilerimizin yapmış olduğu projede, 1 değil en az 3 alanda ödül alacağına inanıyoruz. Çocuklar gerçekten ciddi bir emek sarf ettiler.

Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bilgiyi üretme ve bilgiye rehberlik eden bir okul olarak hayalleri farklı kılan bir okul olduğumuzu bir kez daha kanıtladık." şeklinde konuştu.

Okul Müdürü Kadir Bircan, “Böyle bir projede öğrencilerin yer alması çok güzel. Okulumuz laboratuvarları, atölyeler ve diğer alanlarıyla bu projeyi yapacak donanıma sahip olması da öğrenciler için bir avantajdı.

Bu işin finansman boyutunu okul yönetimi olarak sağladık. Çok güzel bir otomobil ortaya çıktı. Yarışmalardan derece bekliyorum.” ifadelerini kullandı.

 

2236

Verd-e Alkışlarla Uğurlandı.

Pandemi kimileri için tatil, bizim için fırsat oldu. Elektrikli otomobilimiz Verd-e doğdu.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK), TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında bu yıl 16 incisi düzenlenen "TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları"nda yerimizi aldık.

1-6 Eylül tarihlerinde TOSFED İzmit Körfez Yarış Pistinde gerçekleşecek yarışma için, Türkiye nin elektromobil yarışlarına katılan ilk elektrikli aracımız Verd-e alkışlarla yola çıktı.

Eğitim modelini “Bilgiyi üretme ve bilgiye rehberlik eden” bir okul olarak belirleyen Özel Teknoloji Fen Koleji, aynı zaman da hayalleri farklı kılan bir okul olduğunu bir kez daha kanıtladı. “Dene-yaşa- keşfet-bilgiyi kalıcı kıl” modeliyle lise öğrencilerinin hayallerini gerçeğe dönüştürdüğü proje de bir yıllık emeğin ardında sona gelindi.

Öğrencilerimize katılacakları yarışta Teknoloji Fen ailesi olarak başarılar dileriz. 

2239

Akpınar Motor Fabrikası Ziyareti

Özel Teknoloji Fen Lisesi öğrencileri, elektrikli otomobil projesi kapsamında araştırmaya, öğrenmeye ve çalışmaya devam ediyor.

Proje kapsamında Akpınar Motor Fabrikasını ziyaret eden lise öğrencileri, sahaya inerek motor üretimini, motorların çalışma prensibini yerinde inceleme imkanı buldular.  Alanında uzman mühendislerden elektrikli motorlar hakkında detaylı bilgi alan öğrencilerimiz, CNC ve torno tezgahlarında üretilen ve kullanıma hazır hale getirilen motorların ve fren sistemlerinin üretim aşamalarını gözlemledi.

Teknoloji Fen Koleji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdulvahap Atış’ında öğrencilerimizle birlikte olduğu ziyarette elektrikli motorların çalışma mantığını ve önemini kavrayan Racing Team öğrencileri parçaları meraklı bakışlarla inceledi.

Her bir parçanın çalışma mantığı ile merak ettikleri soruların cevaplarını arayan öğrencilerimiz, projelerinde kullanacakları motorun önemini kavrayarak bilgi birikimlerine yenilerini eklemeye devam ediyor.

2238

Elektrikli Araba Projesi: VERD-E

TEKNOLOJİ FEN RACING TEAM

Araba yapmak fikri ilk önce kimden çıktı, biraz anlatır mısınız?

Sene başında rehber öğretmenlerimiz kulüp seçimleri ile ilgili seminer yaparak her öğrencinin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bir kulüp seçimi yapması gerektiğini belirtti. Tahminimce seçim yapabileceğimiz 20’ye yakın kulüp vardı. “Robotik Kodlama Kulübü’’nü görünce hem heyecanlandım hem de sevindim. Bu benim hayalimi gerçekleştirebileceğim bir kulüptü. Sonrasında ise her şey kulüp seçimiyle başladı. Aslında eskiden beri mekaniğe, özelde arabalara olan ilgim tutku derecesinde vardı. Kulüp çalışmaları başlayınca ve arkadaşlarımı tanıdıkça araba sevdasının sadece bende olmadığını, birkaç arkadaşımın da en az benim kadar ilgili olduğunu gördüm. Ayrıca robotik kodlama öğretmenimiz de bu ilgimizi ve isteğimizi fark etmiş olmalı ki iddialı bir proje üzerinde çalışabileceğimizi söyledi. Biz de neyle karşılaşacağımızı, yapılacak projede maliyet hesabını bilmeden “Araba yapabiliriz.” önerisinde bulunduk. Şanslıydık, çünkü okulumuzun kurucularından Abdulvahap Atış (Özel Teknoloji Fen Koleji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı) zaman zaman kulüp derslerimize gelir, bizlerin neler yaptığını gözlemlerdi. Projemizi, daha doğrusu hayalimizi ona da anlattık. İnanılmaz bir şekilde, bizi destekleyeceğini ve her türlü yardımı yapacağını ifade etti. Bu cesaretle projeye başladık.

Aşama aşama anlatır mısınız, arabanız şu an ne durumda?  Proje sizin istediğiniz şekilde mi ilerliyor?

Öncelikle bir takvim belirledik, planlama yaptık. Hangi ayda neleri yapacağımızın programını belirledik. İlk olarak arabanın elektrikli olmasını kararlaştırdık. Sonra elektrikli araçların aksamını araştırdık. Bu aşamada araştırmalarımız okul dışında ve akşamları da devam etti. Ekipteki her arkadaşım ayrı ayrı araştırmalar yaptı. İngilizce bilmemizin bize çok katkısı oldu, yabancı internet sitelerinden çok yararlandık. Sonra bir araya geldiğimiz zaman dilimlerinde bulgularımızı, bilgilerimizi paylaşarak ortak bir bilgi havuzu oluşturduk. Artık ne yapacağımızı biliyorduk; her şey kafamızda oturmuş, şekillenmişti. Yapmamız gereken, kafamızda oluşan şekli projelendirmek, bilgisayar ortamında görsele dönüştürmekti. Arabanın tasarımlarını Onshape çizim programında yaptık. Şasi kısmını büyük ölçüde tamamladık.

Kaportası polyester reçine ve cam elyaf takviyeli kompozit malzemeden olacak. Kaporta kalıbını CNC tezgâhlarda MDF ahşap malzemeyi işleterek hazırlatıyoruz. Bu kalıpları dişi olarak hazırlattık. Kaportayı bu kalıplar içerisine ‘‘el ile yatırma yöntemi’’ kullanarak yapacağız.

Aracın iç ve dış tasarımını aralık ayının ortalarında tamamladık. Hatta okulumuzun düzenlediği 14 Aralık’taki “Tekfest 3 Bilim Şenliği”nde araç görsellerini, projemizi sergiledik; öğrenciler ve veliler tarafından çok da beğenildi.

Aracınız nasıl çalışacak?

Araç elektrikle gidecek. Detay vermek gerekirse 48 Volt 5-7,5 kW gücünde doğru akım motoru ile tahrik edilecek. Elektrik gücünü lityum iyon pillerden oluşturulacak batarya paketinden alacak. Şebeke elektriği ile 8-10 saat arası bir sürede şarj edilebilecek. Bataryasının 1 saat süreyle enerji vermesini öngörüyoruz. Aracımızın hızı 90 km/saat hıza kadar çıkabilecek.

Aracımız şu bölümlerden oluşmakta:

Neden elektrikli bir araç yapıyorsunuz?

Günümüzde doğal enerji kullanımı arttı. Benzinli bir araç kullanmak yerine elektrikli daha mantıklı. Çünkü gelecekte güneş ya da rüzgâr enerjisi gibi tükenmeyen enerji kaynakları kullanımı artacak. Çevreye minimum zarar verme hedefini gözettik.

Bu projeyle neyi amaçlıyorsunuz?

Bu projeyi gerçekleştirmenin birçok amacı var aslında. İlk fikir ortaya atıldığında tek bir amacımız vardı: Bir araba yapmak. Çok fazla detaylı düşünmemiştik ama işin içine girince detaylar, ayrıntılar ortaya çıktıkça neyi amaçladığımızı da belirlemeye başladık. Bu tarz projeler üzerinde daha çok üniversite öğrencileri çalışıyor. Lise öğrencilerinin de bunu başarabileceğini göstermek istiyoruz. İkincisi, aracımız elektrikle çalışacak. Yani benzinli ve dizel araçlar gibi karbonmonoksit salarak çevreye zarar veren bir araç değil, çevreci bir araç olacak. Biz şunu biliyoruz ki gelecekte güneş ve rüzgâr gibi doğal enerji kaynaklarının kullanımı çok yaygınlaşacak. Dolayısıyla enerji tüketimi hem daha az maliyetli hâle gelecek hem de insanlar çevreye daha duyarlı olacak. Üçüncüsü, biz bu projemizle TÜBİTAK’a katılacağız. Başvurumuzu yaptık, TÜBİTAK tarafından projemiz kabul edildi. Amacımız yarışmada birinci olmak, derece almak. Bizim kariyerimiz açısından böyle bir başarı o kadar önemli ki... Bunun bilincindeyiz ve okulumuzun bize vermiş olduğu bu fırsatı değerlendirip en güzel sonucu almak istiyoruz.

Arabanız ne zaman bitmiş olacak, bunun için belirlenen bir tarih var mı?

Eylül ayında gerçekleşecek “Efficiency Challenge” Elektromobil yarışlarına kadar tamamlamış olacağız. Aslında araç yapmaya karar verdiğimizde aklımızda TÜBİTAK’ın yarışlarına katılma fikri yoktu. Daha önce bu yarışlara katılmış kişilerin bizi yönlendirmesi ile bu yarışlara katılma imkânımızın olabileceğini anladık. Uludağ Üniversitesi ile ortak bir ekip kurmak ve Üniversiteden bir danışman kontrolünde olmak şartıyla bu yarışlara katılmaya karar verdik. Uludağ Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü ile aracın elektronik donanımı ile ilgili ortak eğitim ve üretim çalışmalarına başladık. Bu yarışlara katılmayı başarırsak bu kategoride lise düzeyinde ilk katılımı sağlayan ekip olacağız.

Bundan sonraki projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Her yıl bu kapsamda teknolojik ürünler tasarlayıp üretmeyi planlıyoruz. Bunlar: drone, deniz aracı, bisiklet, motosiklet, içten yanmalı motorlu araç, arazi aracı, mars aracı, robotik kol gibi ürünler.

Son olarak söylemek istediğiniz şeyler var mı?

Elbette var. Öncelikle bizlere böyle büyük çapta bir projeye onay verdiği, bizi desteklediği, teşvik ettiği için Özel Teknoloji Fen Koleji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Abdulvahap Atış’a, okul yönetimimize ve proje danışmanı ‘‘robotik kodlama’’ öğretmenimize çok teşekkür ediyoruz. Takımdaki arkadaşlarla hep konuşuyoruz: Bu okulda olmak, bizlere ayrıcalıklı, özel olduğumuzu hissettiriyor. Eğitim sistemiyle, öğretmen kadrosuyla harika bir okul. Bizlere fırsat verdikleri için teşekkür ediyoruz.

2237

Verd-e; Teknik Bilgi

Araç özellikleri:

Uzunluk: 3.3 m
Genişlik: 1.6 m
Yükseklik: 1.3 m

5.5 kw güç

Hidrolik fren sistemi
Saatte 100 km hız

100 km menzil

%90 motor verimliliği
Düşük enerji, yüksek performans
Lityum iyon piller ile uzun ömürlü batarya sistemi
Yakıttan 6’da 1 oranında maliyet avantajı
220 V – 400 V arası prizlerde şarj edilme
30 dakika da hızlı şarj özelliği



 

2241
 KVKK Aydınlatma Metni   Ziyaretçi Açık Rıza Metni   KVKK Politikası 
Mersis No:0605005002500092