TEKNOLOJİ FEN RACING TEAM
Araba yapmak fikri ilk önce kimden çıktı, biraz anlatır mısınız?
Sene başında rehber öğretmenlerimiz kulüp seçimleri ile ilgili seminer yaparak her öğrencinin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bir kulüp seçimi yapması gerektiğini belirtti. Tahminimce seçim yapabileceğimiz 20’ye yakın kulüp vardı. “Robotik Kodlama Kulübü’’nü görünce hem heyecanlandım hem de sevindim. Bu benim hayalimi gerçekleştirebileceğim bir kulüptü. Sonrasında ise her şey kulüp seçimiyle başladı. Aslında eskiden beri mekaniğe, özelde arabalara olan ilgim tutku derecesinde vardı. Kulüp çalışmaları başlayınca ve arkadaşlarımı tanıdıkça araba sevdasının sadece bende olmadığını, birkaç arkadaşımın da en az benim kadar ilgili olduğunu gördüm. Ayrıca robotik kodlama öğretmenimiz de bu ilgimizi ve isteğimizi fark etmiş olmalı ki iddialı bir proje üzerinde çalışabileceğimizi söyledi. Biz de neyle karşılaşacağımızı, yapılacak projede maliyet hesabını bilmeden “Araba yapabiliriz.” önerisinde bulunduk. Şanslıydık, çünkü okulumuzun kurucularından Abdulvahap Atış (Özel Teknoloji Fen Koleji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı) zaman zaman kulüp derslerimize gelir, bizlerin neler yaptığını gözlemlerdi. Projemizi, daha doğrusu hayalimizi ona da anlattık. İnanılmaz bir şekilde, bizi destekleyeceğini ve her türlü yardımı yapacağını ifade etti. Bu cesaretle projeye başladık.
Aşama aşama anlatır mısınız, arabanız şu an ne durumda? Proje sizin istediğiniz şekilde mi ilerliyor?
Öncelikle bir takvim belirledik, planlama yaptık. Hangi ayda neleri yapacağımızın programını belirledik. İlk olarak arabanın elektrikli olmasını kararlaştırdık. Sonra elektrikli araçların aksamını araştırdık. Bu aşamada araştırmalarımız okul dışında ve akşamları da devam etti. Ekipteki her arkadaşım ayrı ayrı araştırmalar yaptı. İngilizce bilmemizin bize çok katkısı oldu, yabancı internet sitelerinden çok yararlandık. Sonra bir araya geldiğimiz zaman dilimlerinde bulgularımızı, bilgilerimizi paylaşarak ortak bir bilgi havuzu oluşturduk. Artık ne yapacağımızı biliyorduk; her şey kafamızda oturmuş, şekillenmişti. Yapmamız gereken, kafamızda oluşan şekli projelendirmek, bilgisayar ortamında görsele dönüştürmekti. Arabanın tasarımlarını Onshape çizim programında yaptık. Şasi kısmını büyük ölçüde tamamladık.
Kaportası polyester reçine ve cam elyaf takviyeli kompozit malzemeden olacak. Kaporta kalıbını CNC tezgâhlarda MDF ahşap malzemeyi işleterek hazırlatıyoruz. Bu kalıpları dişi olarak hazırlattık. Kaportayı bu kalıplar içerisine ‘‘el ile yatırma yöntemi’’ kullanarak yapacağız.
Aracın iç ve dış tasarımını aralık ayının ortalarında tamamladık. Hatta okulumuzun düzenlediği 14 Aralık’taki “Tekfest 3 Bilim Şenliği”nde araç görsellerini, projemizi sergiledik; öğrenciler ve veliler tarafından çok da beğenildi.
Aracınız nasıl çalışacak?
Araç elektrikle gidecek. Detay vermek gerekirse 48 Volt 5-7,5 kW gücünde doğru akım motoru ile tahrik edilecek. Elektrik gücünü lityum iyon pillerden oluşturulacak batarya paketinden alacak. Şebeke elektriği ile 8-10 saat arası bir sürede şarj edilebilecek. Bataryasının 1 saat süreyle enerji vermesini öngörüyoruz. Aracımızın hızı 90 km/saat hıza kadar çıkabilecek.
Aracımız şu bölümlerden oluşmakta:
- Elektriksel Donanım: Batarya, batarya yönetim sistemi (BYS), batarya soğutma sistemi, merkezî şarj cihazı, motor sürücü, elektrik motoru, araç kontrol ve izleme sistemi, telemetri (uzaktan erişim) cihazı, elektrikle çalışan donanımlar (silecek, far, sinyal vb.).
- Mekanik Donanım: Şasi, süspansiyon, direksiyon sistemi, hidrolik fren sistemi, 5 adet açılır kapı, motor ile tekerlek arası hareket aktarma organları.
Neden elektrikli bir araç yapıyorsunuz?
Günümüzde doğal enerji kullanımı arttı. Benzinli bir araç kullanmak yerine elektrikli daha mantıklı. Çünkü gelecekte güneş ya da rüzgâr enerjisi gibi tükenmeyen enerji kaynakları kullanımı artacak. Çevreye minimum zarar verme hedefini gözettik.
Bu projeyle neyi amaçlıyorsunuz?
Bu projeyi gerçekleştirmenin birçok amacı var aslında. İlk fikir ortaya atıldığında tek bir amacımız vardı: Bir araba yapmak. Çok fazla detaylı düşünmemiştik ama işin içine girince detaylar, ayrıntılar ortaya çıktıkça neyi amaçladığımızı da belirlemeye başladık. Bu tarz projeler üzerinde daha çok üniversite öğrencileri çalışıyor. Lise öğrencilerinin de bunu başarabileceğini göstermek istiyoruz. İkincisi, aracımız elektrikle çalışacak. Yani benzinli ve dizel araçlar gibi karbonmonoksit salarak çevreye zarar veren bir araç değil, çevreci bir araç olacak. Biz şunu biliyoruz ki gelecekte güneş ve rüzgâr gibi doğal enerji kaynaklarının kullanımı çok yaygınlaşacak. Dolayısıyla enerji tüketimi hem daha az maliyetli hâle gelecek hem de insanlar çevreye daha duyarlı olacak. Üçüncüsü, biz bu projemizle TÜBİTAK’a katılacağız. Başvurumuzu yaptık, TÜBİTAK tarafından projemiz kabul edildi. Amacımız yarışmada birinci olmak, derece almak. Bizim kariyerimiz açısından böyle bir başarı o kadar önemli ki... Bunun bilincindeyiz ve okulumuzun bize vermiş olduğu bu fırsatı değerlendirip en güzel sonucu almak istiyoruz.
Arabanız ne zaman bitmiş olacak, bunun için belirlenen bir tarih var mı?
Eylül ayında gerçekleşecek “Efficiency Challenge” Elektromobil yarışlarına kadar tamamlamış olacağız. Aslında araç yapmaya karar verdiğimizde aklımızda TÜBİTAK’ın yarışlarına katılma fikri yoktu. Daha önce bu yarışlara katılmış kişilerin bizi yönlendirmesi ile bu yarışlara katılma imkânımızın olabileceğini anladık. Uludağ Üniversitesi ile ortak bir ekip kurmak ve Üniversiteden bir danışman kontrolünde olmak şartıyla bu yarışlara katılmaya karar verdik. Uludağ Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü ile aracın elektronik donanımı ile ilgili ortak eğitim ve üretim çalışmalarına başladık. Bu yarışlara katılmayı başarırsak bu kategoride lise düzeyinde ilk katılımı sağlayan ekip olacağız.
Bundan sonraki projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Her yıl bu kapsamda teknolojik ürünler tasarlayıp üretmeyi planlıyoruz. Bunlar: drone, deniz aracı, bisiklet, motosiklet, içten yanmalı motorlu araç, arazi aracı, mars aracı, robotik kol gibi ürünler.
Son olarak söylemek istediğiniz şeyler var mı?
Elbette var. Öncelikle bizlere böyle büyük çapta bir projeye onay verdiği, bizi desteklediği, teşvik ettiği için Özel Teknoloji Fen Koleji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Abdulvahap Atış’a, okul yönetimimize ve proje danışmanı ‘‘robotik kodlama’’ öğretmenimize çok teşekkür ediyoruz. Takımdaki arkadaşlarla hep konuşuyoruz: Bu okulda olmak, bizlere ayrıcalıklı, özel olduğumuzu hissettiriyor. Eğitim sistemiyle, öğretmen kadrosuyla harika bir okul. Bizlere fırsat verdikleri için teşekkür ediyoruz.