TEKNOLOJİ FEN ORTAOKULU
MATEMATİKSEL ZEKADAN GÜÇ ALAN TEKNOLOJİK ETKİLEŞİM
Hedefler
- Problem çözmeden önce problem kurma mantığını geliştirmek.
- Araştırma, keşfetme, yapılandırma ve yorumlama becerisi elde etmek.
- Problem kurmadan ve çözmede sıralamalar oluşturarak sebep sonuç ilişkileri kurabilmek.
- Matematiği gerçek yaşamda ve başka alanlar ile ilişkilendirerek sürekli kullanım becerisi geliştirmek.
TEKNOLOJİ FENDE MATEMATİK
- Teknoloji Fen Kolejinde Matematik öğretimi öğrenciyi öğrenme sürecinin merkezine alan öğrencinin öğrenmede aktif olarak rol aldığı öğretmenin rehberlik ettiği bir anlayış çerçevesinde işlenmektedir. Her öğrencin ihtiyaçları doğrultusunda farklı öğrenme ve öğretme stratejileri sunan bir matematik programı uygulanmaktadır. Hedefimiz; Analitik düşünce yapısı gelişmiş, sorun değil çözüm odaklı öğrencilerle problem çözmeden önce problem kurma mantığını geliştirerek matematiğin gerçek yaşamda ve başka alanlar ile ilişkilendirerek sürekli kullanım becerisi geliştirmektir. Yani kodlanan değil kodlayan bir nesil yetiştirmektir.
- Çalışmalarımız çoklu zekâ kuramına uygun proje, etkinlik ve teknolojik destekli bir temele dayanmaktadır. Gelişen modern teknolojinin gereği düşünülerek, öğrencilerimizin değişimlere ayak uydurabilmeleri ve bu değişimlere katkı sağlayacak tarzda yetiştirilmelerini sağlamak amacıyla ve matematiği daha anlaşılır ve uygulanabilir kılmak için; zeka oyunları atölyeleri, görsel sanatlar atölyeleri, ahşap atölyeleri, bilgisayar destekli sınıf ortamları, çeşitli teknolojik materyaller ve görsel sunumlarla zenginleştirilmiş bir sınıf ortamında ders işlenmektedir. Öğrencilerimizle grup çalışmalarımız, gezi gözlem ve çeşitli yarışmalar matematik öğretimindeki vazgeçilmezlerimiz arasındadır.
FEN BİLGİSİ LABORATUVARLARI
- Fen bilimlerinde ezberci öğrenme yerine kavrayarak öğrenmeyi sağlamanın esas metodu deney yaparak öğretmedir. Aynı zamanda öğretilenlerin kalıcılaşması için deney şarttır. Deney sayesinde derste verilen teorik bilgiler pratiğe döküldüğünden bilimsel ilkeler ispatlanmakta, dersin kalıcı olarak öğrenilmesi kolaylaşmakta ve psiko-motor becerileri geliştirmektedir. Fen eğitiminde laboratuvar kullanmak öğrencilere analitik düşünebilme ve yorumlayarak öğrenme yetisi kazandırmaktadır.
- Bilim, özellikle de fen bilimleri eğitimi konusunda asli unsur meraklı, azimli, araştırma yapmaktan ve başarısızlıktan yılmayan öğrenciler yetiştirmektir. Fen bilimleri alanında donanımlı bireyler yetiştirmek için araştırma yöntemleri doğru öğretilmelidir. Araştırma yöntemlerinin en önemlisi deney yapmaktır, çünkü bilimsel bilginin temel özelliği deneyle ispat edilebilir oluşudur. Fen eğitiminde laboratuvarı kullanmanın faydaları burada ortaya çıkmaktadır.
- Öğrenciye fen bilimlerini çekici hale getirme, bilimselliğin ne olduğunu öğretme noktasında da deneylerin mutlaka faydası olmaktadır. Deneyi öğretmenlerin yapması yerine deney şekli hakkında bilgi vererek grup çalışması biçiminde öğrencilere deney yaptırmasıyla fen eğitiminde laboratuvar kullanmanın faydaları maksimum düzeye ulaşmaktadır.
- Fen eğitiminde laboratuvarı kullanmanın faydaları arasında öğrencilerin muhakeme yeteneğini artırması, problem çözme ve bilimsel süreç becerilerini geliştirmesi, fen öğrenmeye karşı motivasyonu artırması da sayılabilir. Nasıl ki boya ve tuval olmadan resim eğitimi vermek mümkün değilse, laboratuvar kullanmadan, deney yapmadan nitelikli bir fen eğitimi vermek de mümkün değildir.
Satranç Atölyesi
- 1997 yılında yapılan araştırmalar matematik, fen ve okuma alanlarında görülen başarıların arkasındaki gizli başarının satranç sporuna ait olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte kavrama yeteneğindeki ciddi gelişmenin yanı sıra bilgiye ve mantığa dayalı çıkarımlarda, varsayım, stratejik düşünebilme, mantık, geleceği kurgulama ve karar verme gibi alanların gelişiminde satranç çok önemli rol oynamaktadır. Zihin ile ilgili konular dışında, satranç sporunun: kişisel değerleri güçlendirme, başkalarına saygılı olma, sabır ve farklı bakış açılarını kabullenebilme gibi sosyal davranışların üzerinde de etkisi çok önemlidir.
- Satranç Atölyemizde öğrencilerimiz dersler dışında teneffüslerde de yararlanarak kaliteli zaman geçiriyor.
Düşünme Becerileri Atölyesi
- İLERİYİ GÖRME BECERESİ: Zekâ oyunları çocukların birkaç adım sonrasına yönelik hamleler yapmasına yardımcı oluyor. Bu çabalar çocukların geleceğe yönelik projeksiyon yapabilme becerilerini artırıyor.
- BİRLİKTE BAŞARMA: Ekip olarak oynanan zekâ oyunları birlikte başarmanın önemini kavratıyor. Bir kişinin yeterli olmadığı durumlarda ortak aklın neler yapabileceğini keşfediyor. Paylaşmayı ve aynı amaç uğrunda birlikte çalışmayı benimsiyor.
- MATEMATİKSEL DÜŞÜNME: Zekâ oyunlarını matematikle ilişkilendirerek matematik öğrenme hazır bulunuşluğunu artırıyoruz.Zekâ oyunları çocuğun matematiksel düşünebilme becerisini destekliyor. Matematiksel düşünen bir çocuk tüm hayatında başarı çıtasını yüksek tutuyor. Çünkü ona anlatılanların matematiksel bir karşılığı olup olmadığını hesaplama kabiliyeti varsa kimse o çocuğu kolay kolay yanıltamıyor.
- BÜTÜNÜ YAKALAMA: Çocuklar oyunların parçalarını tamamlayarak zihinlerinde bütünü görebilme yetilerini geliştiriyor. Böylece zekâları sadece görüneni değil görünmeyeni, sadece ona verileni değil verilmeyeni de öğreniyor, araştırıp sorgulamasına katkı sağlıyor.
- KALİTELİ VAKİT GEÇİRME: Zekâ oyunları çocuğunuzun hem keyifli hem de kaliteli vakit geçirmesine olanak sunuyor. Çocukların zamanı iyi değerlendirme, verimli ve üretken çalışma bilincinin tohumları atılıyor. Disiplinli zaman geçirerek hedefe ulaşılabileceği keşfediliyor.
ÖN KAYIT FORMU